Interview met project-starters Marleen & Jan

In april 2021 start er een programma met 5 project-starters. In deze reeks stellen we jou voor aan deze project-starters.

Wie zijn jullie, waar komen jullie vandaan?

Marleen: “Wij zijn Marleen(41) en Jan(43). We wonen met Janne(12) en Melle(10) in Drunen.

Jan: “Ik ben geboren en getogen in Schagen. In de puberteit heb ik veel gedaan met de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, veel vrijwilligerswerk in Het Zwanenwater bij Callantsoog (nog steeds de moeite waard om eens heen te gaan, maar niet in de zomer, dan loop je over de hoofden), en daarnaast veel aan sportklimmen gedaan.”

We ontmoeten Marleen en Jan digitaal, via TEAMS. Het eerst wat ons opvalt is een boulderwand die in de kamer te zien is waar zij zitten.

Jan: “Dat klimmen is nog steeds relevant zoals je weet, je ziet op de achtergrond onze boulderwand op zolder. Ik geef als zzp-er boulder-techniektraining aan volwassenen, en bouw de boulderroutes in een boulderhal in Den Bosch. Daarnaast werk ik als onderwijsondersteuner op een kleine school.”

Marleen: “Naast mijn huidige werk in de groene kinderopvang ben ik zzp-er, op het vlak van educatie over biologie, natuur en duurzaamheid. Ik ben bezig met opdrachten voor mijn vorige werkgever en ik ga ook weer lesmateriaal voor biologieboeken schrijven. Daarnaast geef ik kinderfeestjes in de natuur, gastlessen en workshops.”

Jan: “We werken beide als zzp-er naast onze baan. Daar zie je eigenlijk al de behoefte terug dat we zelf willen bepalen wat we doen aan werk en voor geld.”

Marleen: “Leuk detail: Jan en ik kennen elkaar al erg lang. We kwamen elkaar weer tegen via werk. Maar toen had Jan de achternaam van zijn vrouw nog en hij had ook geen lang haar meer. We vielen om van verbazing toen bleek dat we elkaar al ontmoet hadden op een aantal feestjes in onze studententijd en zelfs samen op de foto staan. We werden verliefd en na de scheiding van Jan werden we een stel! Op 22 juni 2018 zijn wij getrouwd, een knusse bruiloft op een prachtige locatie in de Loonse en Drunense Duinen. Inmiddels doe ik ook fanatiek aan boulderen en we mountainbiken ook samen.”

Waar komt jullie interesse vandaan om zo te gaan wonen?

Jan: “We dromen allebei al langer over anders wonen. We wonen nu in een traditioneel bakstenen huis.”

Marleen: “Ja inderdaad. Tiny Housing vonden we al heel interessant. Alleen we dachten heel lang: we moeten wachten totdat de kinderen uit huis gaan. Dán is het tijd om anders te gaan wonen.”

Jan: “We zetten al allerlei duurzame stappen in huis. We denken echt dat je met jouw eigen huis impact kunt maken, positieve impact op de aarde. We zijn aan het moestuinieren geslagen en er staan ook eetbare planten binnen.”

Marleen: “Je ziet ondertussen steeds meer tiny houses of mensen die anders gaan wonen zoals jullie. Je bent daardoor meer buiten, verbonden met de natuur. En het collectieve gedeelte spreekt me ook heel erg aan. Gewoon meer voor elkaar zorgen. Op elkaars kat passen, oppassen op de kinderen of klusjes met elkaar uitwisselen. Met mensen leven met dezelfde filosofie. Hoe fijn is dat!”

Jan: “We zijn ook bij Minitopia geweest. Zo gaaf om te zien. Zo proberen we overal inspiratie op te doen en daarmee na te denken over onze droom. Uiteindelijk een droom waarin we samen een mini-maatschappij runnen.”

Marleen: “Na een tijdje kwamen we tot het inzicht dat we helemaal niet hoeven te wachten totdat de kinderen op kamers gaan, het kan gewoon nu! En dat gaan we dus ook doen. Die droom wordt dus sneller werkelijkheid dan we hadden gedacht.”

Jan: “De kinderen vinden deze stap ook super leuk, ze zijn heel enthousiast. Janne heeft al een moodboard gemaakt. Melle vindt het vooral belangrijk dat de tv en computer mee gaan.”

Marleen: “Ook zij krijgen de ruimte om mee te denken. En ze vinden het natuurlijk super leuk dat ze zelf mogen gaan nadenken over hun toekomstige slaapkamer.”

Jan: “Tegelijkertijd is het ook wel spannend. Het zijn twee pubers. Dus dat gaat nog leuke momenten opleveren. Maar we nemen ze mee in het hele proces. We vinden het ook belangrijk dat de kinderen dit meekrijgen, dat ze zien dat dit ook kan.”

Jullie starten in het programma voor project-starters. Wat was voor jullie het moment waarop jullie dachten: JA, we gaan dit doen!

Jan: “We volgen jullie natuurlijk al een tijdje actief. We vonden het super gaaf wat jullie hebben gedaan en waar jullie wonen. Toen we hoorden dat er ook een programma was voor project-starters, raakten we getriggerd. Daarna zagen we jullie ook nog veel in media, er kwamen allerlei projecten los en zelfs de gemeenten reageerden enthousiast daarop. Dat voelde goed. We willen mee op die golf van verandering, het momentum gebruiken. En toen stuurden we jullie ook direct een bericht dat we mee gaan doen.”

Marleen: “Ja, je ziet na het tijdje door de bomen het bos niet meer. Maar dat alle kennis op jullie platform samen komt, dat we jullie netwerk kunnen benutten, dat spreekt ons enorm aan. En we denken dat we ook heel veel van jullie kunnen leren. We hebben het volle vertrouwen dat er iets moois uit voort gaat komen.”

Jan: “Jullie kunnen ons sturing geven, jullie hebben een web aan kennis om jullie heen en we gaan ook weer ons proces delen met andere project-starters.”

Marleen: “We zijn ook gelijk op pad gegaan. De omgeving waar we wonen gaan verkennen. We zijn gaan nadenken waar we dan precies willen gaan wonen. Op die zoektocht kwamen we al zelfs een mooi stukje grond tegen. Daar kunnen we waarschijnlijk niet gaan wonen. Maar dit proces is nu al leuk!”

Wat zou je in ieder geval terug willen zien in jullie project?

Marleen en Jan zijn beide erg betrokken bij de natuur. Ze zijn graag in de natuur, weten er veel over en willen er meer mee gaan doen.

Jan: “Ik zou echt heel graag een voedselbos erbij willen. Hoe fijn is het als je jouw eigen voedsel kunt produceren, gewoon uit eigen grond. Het creëren van nieuwe natuur vind ik ook heel belangrijk.”

Marleen: “Mijn grote wens voor ons toekomstige thuis, naast de zaken die Jan noemde, is een fijne plek voor ons gezin waar we samen kunnen zijn maar waar de kinderen ook hun eigen plek hebben. Het zou gaaf zijn als we veel meer buiten kunnen leven, bijvoorbeeld met een grote veranda/glazen aanbouw (kas). Ook wil ik graag een stuk groenere vingers kweken. We hebben er echt zin in!”

Jan: “En we vullen elkaar als partners weer aan. Ik ben diegene op de achtergrond in een faciliterende rol. Niet de kartrekker, maar wel degene die zorgt dat de kar kan blijven rijden met het juiste onderhoud op het juiste moment. Marleen vervult daarin die kartrekkers-rol veel meer dan ik.”

Marleen en Jan hebben samen ook een instagram-pagina aangemaakt. Hier delen ze al hun avonturen en de reis naar een eigen project. Je kunt ze volgen via @groenedraad.

Deel dit bericht op:

Contact

Adres
Go Tiny Live Free Go Tiny Live Free Go Tiny Live Free
De Hopman 3
5735 DX Aarle-Rixtel


Contactgegevens
info@gotinylivefree.nl


Bedrijfsgegevens
KvK 70262624
BTW NL858222267B01